Пояснительная записка к аттестационному материалу Промежуточная аттестация обучающихся 9 класса

Раздел Иностранные языки
Класс 9 класс
Тип Другие методич. материалы
Автор
Дата
Формат doc
Изображения Нет
For-Teacher.ru - все для учителя
Поделитесь с коллегами:

Пояснительная записка

к аттестационному материалу для промежуточной аттестации учащихся 9 класса

Промежуточная аттестация по английскому языку в 9 классе проводится в соответствии с

  • Федеральным законом РФ от 29.12.12г № 273-ФЗ «Об образовании в Российской Федерации»;

  • Уставом МБОУ «СОШ №9»;

  • Учебным планом на 2014/2015 учебный год;

  • Календарным учебным графиком на 2014/2015 учебный год;

  • Положением о формах, периодичности и порядке текущего контроля успеваемости и промежуточной аттестации учащихся МБОУ «СОШ № 9», утвержденным приказом от 22.12.2014. № 647-од

Содержание и структура работы для промежуточной аттестации по английскому языку разработаны на основе следующих документов:


  • Федерального компонента государственного стандарта основного общего образования по английскому языку.


  • Примерной программы по английскому языку, авторской программы курса английского языка Английский язык «Enjoy English» для учащихся 2-11 классов общеобразовательных учреждений. М.З.Биболетова, Н.Н.Трубанева.


  • УМК: Биболетова М.З. Английский язык: Английский с удовольствием / Enjoy English : Учебник для 9 класса общеобразовательных учреждений/М.З.Биболетова, Е.Е.Бабушис, О.И.Кларк, А.Н.Морозова, И.Ю.Соловьева. - Обнинск: Титул, 2012.

- Биболетова М.З., Бабушис Е.Е., Морозова А.Н. Английский язык: Книга для учителя к учебнику Английский с удовольствием / Enjoy English для 9 класса общеобразовательных учреждений. - Обнинск: Титул, 2011.

- Биболетова М.З. Рабочая тетрадь №1 к учебнику англ. яз. "Английский с удовольствием" / Enjoy English для 9 кл. общеобраз. учреждений. - Обнинск: Титул, 2011.

- Биболетова М.З. Рабочая тетрадь №2 «Контрольные работы» к учебнику англ. яз. "Английский с удовольствием" / Enjoy English для 9 кл. общеобраз. учреждений. - Обнинск: Титул, 2011.

- аудиоприложения (CD MP3).

Цель

Промежуточная аттестация по английскому языку ставит своей целью определение уровня усвоения учащимися основных знаний и умений к концу обучения 9 класса.

Условия и порядок выполнения работы (время):

40 минут (радел «Чтение» 15 минут; раздел «Лексика и грамматика» - 25 минут).

Структура и содержание работы

Работа состоит из двух разделов:

Раздел I «Чтение» содержит одно задание (7 баллов).

Раздел II «Лексика и Грамматика» (23 балла) содержит четыре задания.

Система оценки выполнения отдельных заданий и работы в целом.

28-30 (100%) баллов - «отлично»

21 (70%) - 27(90%) баллов - «хорошо»

20(66.6%) - 15 (50%) баллов - «удовлетворительно»

0 - 14 (46%) баллов - «неудовлетворительно»

Требования к уровню достижений учащихся.

Уметь ориентироваться в тексте на английском языке, прогнозировать его содержание по заголовку.

Уметь извлечь необходимую информацию, значимую для понимания текста, с требуемой степенью полноты и точности.

Читать текст с выборочным пониманием нужной или интересующей информации.

Знать / понимать:

  • основные значения изученных лексических единиц (слов, словосочетаний); основные способы словообразования (аффиксация, словосложение, конверсия);


  • признаки изученных грамматических явлений (видовременных форм глаголов).











Раздел I. ЧТЕНИЕ (7 баллов).

Задание 1. (7 баллов)

Прочитайте тексты и установите соответствие между заголовками 1-8 и текстами A - G. Запишите свои ответы в таблицу. Используйте каждую букву только один раз. В задании есть один лишний заголовок.

1. The career decision 5. His favourite dishes

2. Rapid progress and a brilliant career 6. Innovations in management

3. A hard start 7. A man of many talents

4. The special guest 8. Masterpieces in the kitchen


  1. An old man entered the restaurant. He looked very much like other people dining there - an elegant suit and noble manners. He could have been a banker or a businessman or was even a senator. However, a brief whisper among the waiters indicated that this guest was even more special than the others. It was a great honour to have the grey-haired visitor who was called the king of chefs and the chef of kings.

  2. The man was Auguste Escoffier. He spent his early years in a small village not far from Nice, went to school ad dreamt about becoming a sculptor - he was very good at painting and making wooden and iron figures. However, his father thought that it wouldn't earn his son a living and at the age of thirteen Auguste was told that he would become a cook. The boy left home to take up an apprenticeship with his uncle, who owned a restaurant in Nice.

  3. Auguste didn't mind his father's decision very much - he liked helping his grandmother in the kitchen. However, the restaurant kitchen was very different from his grandmother's. It was a small room, unbearably hot and stuffy. Lots of dishes were being fried, boiled or stewed at the same time. The people were sweating and swearing and the standards of hygiene were very low, if there were any at all.

  4. Escoffier, however, didn't give up and was quickly rewarded for his hard work. At the age of nineteen he was offered a job in a highly Parisian restaurant. At the time of Franko-Prussian War Escoffier served in the army as a Chef and managed to prepare delicious dishes from very basic ingredients. When Escoffier returned to civil life, he became really famous and worked in the most fashionable restaurants of Paris, London and Monte Carlo.

  5. Escoffier was in the culinary profession for more than sixty years. He wrote several culinary books that are still popular with chefs. In the books one can find detailed instructions on how to make a piece of art in the kitchen. He created lots of new salads, meat and fish dishes, sauces and desserts. One of Escoffier's most famous desserts is probably Peach Melba, a dish that he created specially for the opera singer Nellie Melba, who dined in his restaurant.

  6. Escoffier made French Cuisine famous worldwide. Apart from creating new dishes he changed cooking techniques, the order of serving dishes and kitchen organization. Escoffier introduced the brigade system - each member was responsible for particular operations and the chef supervised the whole process. Escoffier's kitchens were spotlessly clean, his staff were efficient and polite, swearing and drinking was absolutely prohibited. He turned cooking into art.

  7. As with any outstanding person, Auguste Escoffier was gifted in many other ways. The famous Sarah Bernhardt liked his paintings and reproached him for burying the talent of an artist. Cesar Ritz, the founder of the Hotel Ritz in Paris and London, highly valued Escoffier as a businessman. Thy had worked together in Baden-Baden Paris, London and Monte Carlo.

Тексты

A

B

C

D

E

F

G

Заголовки



Раздел II. ЛЕКСИКА И ГРАММАТИКА (23 балла).

Задание 2. (5 баллов)

Выберите и подчеркните правильную видовременную форму глагола.

  1. He arrived only two hours ago, very tired and weak. I think he sleeps / is sleeping and it's not a very good idea to wake him up.

  2. I recognized him at once. He was wearing / wore the same dark leather jacket, blue jeans and a bright yellow scarf.

  3. I can't wash up, my finger hurts. I cut it when I was making / have made sandwiches.

  4. When I was ten, I joined / had joined a swimming team and even took part in competitions.

  5. Jane has been choosing / has chosen at last where to go on holiday. We are leaving for Spain next week.

Задание 3. (5 баллов)

Соотнесите слова (слева) с окончаниями (справа). Запишите ответы(буквы) в таблицу.

1) cruel a. -ion

2) foreign b. - ty

3) prohibit c. - er

4) equel d. - ship

5) friend e. - ity

1

2

3

4

5


Задание 4. (8 баллов)

Заполните пропуски артиклем the, где это необходимо.


  1. The South Pole is situated in _____Antarctic.

  2. We want to go to ____Crimea next summer.

  3. The flora of ____Madagascar includes 14,883 unique plant species.

  4. ______United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland occupies the British Islands.

  5. ______Greenland is the world's largest island.

  6. ______Pacific Ocean is the largest ocean on the Earth.

  7. _____ Suez Canal connects the Mediterranean Sea and the Red Sea.

  8. _____Kilimanjaro is the tallest mountain in Africa.

Задание 5. (5 баллов)

Прочитайте предложения. Преобразуйте слова, напечатанные заглавными буквами в конце строк, обозначенные номерами 1-5, так, чтобы они грамматически соответствовали содержанию предложений. Заполните пропуски полученными словами. Каждый пропуск соответствует отдельному номеру.


  1. Mia was suddenly taken ill at school. She felt very hot and ________ head ached terribly. The teacher insisted on taking her to the doctor.

  2. The doctor examined her. "It's the __________ sick child morning. The symptoms are the same. It's the flu".

  3. "I'll give you an injection and you'll fell a bit ___________", said the doctor.

  4. The doctor said that he _______________ see the headmaster and Mai saw him leave the room.

  5. But she __________________ remember anything else , she'd fallen into a deep sleep.


  1. SHE


  1. FOUR


  1. WELL


  1. HAVE TO


  1. NOT CAN

Ответы:

Раздел I. ЧТЕНИЕ (7 баллов).

Задание 1. (7 баллов)

Тексты

A

B

C

D

E

F

G

Заголовки

4

1

3

2

8

6

7

Extra - 5

Раздел II. ЛЕКСИКА И ГРАММАТИКА (23 балла).


Задание 2. (5 баллов)

1 - is sleeping; 2 - was wearing; 3 - was making; 4 - joined; 5 - has chosen

Задание 3. (5 баллов)

1

2

3

4

5

b

c

a

e

d

Задание 4. (8 баллов)

  1. The South Pole is situated in the Antarctic.

  2. We want to go to the Crimea next summer.

  3. The flora of Madagascar includes 14,883 unique plant species.

  4. The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland occupies the British Islands.

  5. Greenland is the world's largest island.

  6. The Pacific Ocean is the largest ocean on the Earth.

  7. The Suez Canal connects the Mediterranean Sea and the Red Sea.

  8. Kilimanjaro is the tallest mountain in Africa.

Задание 5. (5 баллов)

1 - her; 2 - fourth; 3 - better; 4 - had to; 5 - could not / couldn't


© 2010-2022